BossCover, een volledig gamma aan materialen voor dak, gevel, bouwvoet, vijver en groendak. Met BossCover Circular System ontwikkelen we een volledig systeem voor circulaire daken.
LRM kiest voor innovatief circulair dak van 1.200m²
Voor de renovatie van het gebouw waar portfoliobedrijf SOLiTHOR zetelt, liet de Limburgse investeringsmaatschappij LRM haar ogen vallen op een innovatief, herbruikbaar platdaksysteem van Tectum Group. "Als SDG-klimaatambassadeur willen we met dit soort investeringen kansen geven aan duurzame innovaties", stelt Koen Nulens, head of corporate real estate bij LRM.
Niet alleen bij de bedrijfsfinanciering, ook bij het bouwen en onderhouden van haar gebouwen trekt de Limburgse investeringsmaatschappij LRM resoluut de kaart van duurzaamheid. "Circulariteit is een groeiende noodzaak, ook in de bouwsector. Het sluiten van de materiaalkringloop, het verminderen van afval en het bevorderen van milieuvriendelijke oplossingen zijn essentieel als we voor een duurzame toekomst willen gaan", start Koen Nulens, head of corporate real estate bij LRM, zijn verhaal. "Als klimaatambassadeur is het onze rol om het goede voorbeeld te geven. “Toen één van de daken van de bedrijfsgebouwen - goed voor een oppervlakte van 1.200m² - op de Punch-site in Sint-Truiden aan vernieuwing toe was, hebben we onderzocht welke duurzame opties er bestonden." In het gebouw is momenteel SOLiTHOR gevestigd, een portfoliobedrijf van LRM.
Mechanische montage i.p.v. gelijmd
Die zoektocht bracht LRM tot bij de Tectum Group, dat uitpakt met een circulaire dakoplossing. Rudy Evens, CEO van Tectum Group: "Wij bedachten het 'BossCover Circular System', een daksysteem dat volledig demonteerbaar en herbruikbaar is. Het EPDM-waterdichtingssysteem wordt daarbij verankerd en vastgeklikt met een gepatenteerd systeem. Daarenboven verankeren we de dakrand op dezelfde duurzame wijze met een gepatenteerd profiel, zonder enig gebruik van lijm."
Extra lange levensduur voor daken
Die innovatieve benadering maakt het mogelijk om zowel het dak (dakbedekking, isolatie, ...) als alle systeemonderdelen volledig te demonteren, zodat daken een nieuw leven kunnen krijgen zonder enige vorm van schade. Meer bepaald gaat het hier over het integraal hergebruik van dakmaterialen (en dus niet over het recycleren ervan als grondstof. Een extra troef is de bewezen lange levensduur. "EPDM is een inert materiaal, wat betekent dat het ongevoelig is voor UV-straling en weersinvloeden. De sterke eigenschappen van EPDM blijven dus onaangetast, wat resulteert in een bewezen levensduur van 50 à 60 jaar. Dat is zelfs langer dan de levensduur van sommige gebouwen", zegt Rudy Evens met een knipoog.